Pizzerie mobilă

Deschiderea unei pizzerii este de ani buni o afacere tentantă pentru un start-up în HoReCa.

Pizza este una dintre cele mai populare mâncăruri rapide la noi, la fel ca în mare parte a lumii, iar echipamentele pentru o dotarea unei pizzerii nu sunt atât de costisitoare ca în cazul unui restaurant. A schimbat însă pandemia această situație? Dimpotrivă! Pizza, mai ales cea cu livrare la domiciliu este unul dintre cele mai consumate tipuri de preparate. Unul din doi români comandă cel puțin o dată pe săptămână pizza. Așadar, dacă vrei să afli cât de profitabilă este o pizzerie și care este investiția minimă de care ai nevoie ca să lansezi un business de acest gen îți dezvăluim noi în cele ce urmează.

Cât de profitabilă este o pizzerie?

Unul dintre cele mai căutate produse de fast-food, segmentul pizzeriilor reprezintă o piață în creștere, iar în 2022 este una dintre cele mai atractive idei de afaceri. Doar din piața de home delivery a Bucureștiului, pizzeriilor le revine un segment cu valoarea de 160 de milioane de lei. Cu astfel de premise, este de înțeles de ce investițiile în pizzerii – mai ales în cele care vin cu o nouă idee pe piață sau sunt pizzerii artizanale – sunt considerate unele dintre cele mai profitabile idei de afaceri și în 2022. Un avantaj important îl constituie și faptul că toate utilajele necesare pentru dotarea pizzeriei sunt eligibile pentru a fi finanțate prin fonduri europene. De la mesele reci și cuptoarele de pizza până la echipamente frigorifice, mixere planetare, tăvi, retine și alte accesorii, totul poate fi achiziționat și prin intermediul fondurilor europene.

Dotarea cu echipamente performante, de calitate va crește potențialul de profitabilitate a afacerii tale, pentru că aparatele de ultimă generație sunt concepute astfel încât să asigure rentabilitatea cu un consum minim de energie.

Ce investiție este necesară pentru deschiderea unei pizzerii?

Costurile pentru deschiderea unei pizzerii depind foarte mult de conceptul de afacere pe care dorești să-l implementezi. Dacă vrei să iei un business în franciză, poți să calculezi mult mai precis care este valoarea investiției inițiale. Dacă vrei să pornești într-o aventură pe cont propriu, realizează un plan de afaceri cât mai detaliat și o prospecție a pieței producătorilor de echipamente, ca să-ți dai seama care sunt cele mai avantajoase oferte pentru tine. În afară de costurile de înregistrare a afacerii, de cele cu dotarea cu aparatele necesare producției și eventual transportului, vei mai avea costuri pentru achiziționarea rulotei comerciale și personalul. 

Pizzerie la geam

O pizzerie în regim takeaway și/sau cu livrare sunt variante mai avantajoase ale unui astfel de business, mai ales dacă dispui de o flotă proprie de distribuție. Propriu-zis, ca să-și deschizi o pizzerie „la geam” ai nevoie de utilarea completă a bucătăriei profesionale. Singura economie pe care o faci este cea cu costurile locației – care nu trebuie neapărat să fie mare, însă este necesar să existe spațiul desfășurării unui flux tehnologic corect. De asemenea, pentru o „pizzerie la geam” trebuie să existe un vad bun. De aceeea e preferabil să fie amplasată în proximitatea unor clădiri de birouri, școli, piețe, parcuri etc.

Dacă te întrebi cât de profitabilă este o pizzerie mobilă, trebuie să știi că aceasta depinde foarte mult de conceptul pe care-l pui în practică, adică de ideea cu care vrei să atragi clienții. Spre exemplu, propune-le un sortiment nou de pizza, una preparată artizanal, cu ingrediente 100% naturale, de bună calitate, eventual „de la mama lor”, autentic italiene. Dacă îți deschizi o pizzerie pe care o amenajezi ca pe-un mic restaurant, servirea trebuie să fie ireproșabilă. Nu doar calitatea preparatelor contează, ci întreaga atmosferă și experiența pe care le-o servești clienților, pe lângă porția de mâncare. Concurența este acerbă și pe această zonă. Include în meniul tău specialități, sortimente de pizza cu care să-ți surprinzi în mod plăcut clienții. Acesta poate fi unul dintre atuurile afacerii tale.

Echipamente necesare într-o pizzerie

Dată fiind oferta oarecum restrânsă a meniului unei pizzerii, dotarea cu aparatură nu înseamnă o investiție inițială prea mare (cel puțin în comparație cu cea a unui restaurant). Aceasta poate fi recuperată în aproximativ doi ani. Ca să-ți dotezi pizzeria cu tot ce trebuie ca să devină o afacere profitabilă ai nevoie de echipamentele de mai jos.

  • Cuptoare de pizza

Cuptoarele profesionale de pizza de calitate sunt parte a succesului afacerii tale. Cuptoarele de pizza sunt pe gaz sau electrice, cu o cameră de gătit sau cu două și cu putere variabilă (chiar și de peste 26.000 W).

Cuptoarele profesionale de pizza sunt dotate cu încălzitoare care pot fi utilizate separat, în fiecare cameră de gătit și sunt prevăzute cu cărămizi refractare. Au încălzitoare reglate cu termostate independente și un interval de temperatură de la 50°C la 500°C. Cu corp din oțel, fața din oțel inoxidabil, căptușite cu piatră de șamotă și izolate cu vată minerală, cuptoarele de pizza te ajută să obții un gust inconfundabil, de pizza coaptă pe vatră, dar fără toate complicațiile unei astfel de operațiuni.

  • Mixer planetar

Mixerul planetar profesional este un echipament care nu trebuie să lipsească din dotarea pizzeriei tale. Mixerele planetare au corpul turnat din oțel de calitate superioară, iar motoarele sunt foarte performante. Bolurile sunt din oțel inoxidabil, cu 3 tipuri de accesorii incluse. Panoul de control mecanic este simplu de folosit, iar aparatul este prevăzut cu 3 viteze și protecție de supraîncălzire.

  • Masă rece pizza

Masa rece este prevăzută cu mai multe dulapuri de diferite capacități, cu două sau 3 uși, în funcție de necesitățile afacerii tale. Sunt realizate integral din oțel inoxidabil. Aceste mese reci de pizza îți permit să lucrezi în siguranță până la o temperatură ambientală de 43°C. Sunt prevăzute cu funcții de răcire forțată și autodezghețare cu evaporare a condensului și au afișaj digital și termostat electronic. 

  • Formator electric pentru aluat și presă profesională pentru aluat de pizza

Formatorul electric pentru aluat este un echipament foarte avantajos, care ușurează mult munca într-o pizzerie. Acest aparat reduce considerabil timpul de lucru prin facilitățile pe care le oferă: cântărește porțiile, nu încălzește aluatul când îl procesează, rolele pot forma porții de aluat de diferite grosimi. Presa profesională pentru aluat de pizza este un alt utilaj care scurtează timpul de preparare a porțiilor, pentru că automatizează mare parte din procesul de producție: ajustează grosimea bazei de pizza, timpul de presare și este ideală pentru prelucrarea aluatului proaspăt.

  • Tăvi, retine și accesorii pizza

Există o gamă variată de tăvi și retine pentru pizza.  Există o mare varietate de tăvi pentru pizza de diferite dimensiuni și din diferite tipuri de materiale: din oțel carbon cu un strat de aluminiu, care ajută la o distribuție perfectă a căldurii, din aluminiu sau din oțel.

  • Genți speciale pentru transport

Gențile izolate termic te ajută să îmbunătățești serviciile pe care le oferi clienților tăi Dacă vrei să îmbunătățești serviciile pe care le oferi clienților tăi, dotează-ți pizzeria și cu genți izolate termic, care asigură transportul preparatelor în cele mai bune condiții. Gențile speciale pentru transport sunt încăpătoare, rezistente și disponibile într-o varietate de dimensiuni care acoperă o paletă largă a necesităților beneficiarilor. Materialul trebuie să fie de calitate superioară și să se poată spăla fără probleme.

   Așadar, dacă te întrebi cât de profitabilă este o pizzerie, e bine să știi că acest tip de afacere este ideal pentru un start-up și în 2022. Cu un plan solid de afacere, cu o idee inovatoare pe care să o pui în practică și cu avantajul unor aparate și ustensile de cea mai bună calitate ai toate șansele să-ți transformi în scurt timp business-ul într-unul foarte profitabil.

   Pe Hendi.ro găsești toate echipamentele de care ai nevoie pentru utilarea unei pizzerii și le poți achiziționa și în rate, cu cardul de debit.