
Ce autorizații și avize îți sunt necesare pentru o rulotă comercială
În ultimii ani, rulotele fast-food au devenit din ce în ce mai frecvente în peisajul urban. Le întâlnim în parcuri, în apropierea zonelor de metrou, la diferitele evenimente din oraș sau în zone de birouri și, fie că îmbie clienții cu produse tradiționale, fie cu preparate exotice sau clasice de fast-food, în jurul lor sunt mereu cumpărători doritori să deguste.
Rulota fast-food este unul dintre business-urile cele mai profitabile, iar această situație se întâlnește nu numai în România, ci în multe alte state europene sau de peste Ocean.
Așadar, dacă și tu vrei să pornești o astfel de afacere, iată ce autorizații trebuie să obții pentru o rulotă fast-food și ce aparate profesionale sunt necesare pentru un astfel de business.
Avantajele unui business de tip food truck
În ultimii ani, food truck este considerat unul dintre cele mai profitabile start-up-uri din HoReCa datorită multiplelor avantaje. La fel ca în toată lumea, afacerile tip street food iau amploare și în România. Aceste preparate nu mai înseamnă neapărat fast-food, ci pot fi mâncăruri care propun clienților gusturi surprinzătoare și inovatoare.
Un food truck îți oferă posibilitatea să experimentezi rețete noi și ai oportunitatea de a te muta „în miezul acțiunii”. Dacă în oraș au loc evenimente, pot fi prezent acolo foarte ușor cu rulota cu mâncare, pe care o poți folosi și pentru catering.
Iată doar câteva dintre avantajele unui business de tip food truck:
- Investiția inițială într-un business de tip food truck nu este atât de mare pe cât ar fi într-un restaurant cu locație fixă;
- Gama de preparate pregătite în bucătăria unui food truck este mai restrânsă/specializată decât cea dintr-un restaurant. Drept urmare, pentru echiparea completă a bucătăriei dintr-un food truck sunt necesare mult mai puține aparate profesionale, ustensile și accesorii;
- Un food truck poate fi reamplasat dacă se ivește o oportunitate mai bună de afaceri sau dacă amplasamentul initial nu mai este avantajos;
- Gama de produse oferită clienților poate fi ajustată rapid, ceea ce asigură o lărgire a plajei consumatorilor;
- Prin diversificarea preparatelor oferite sunt atrași noi clienți;
- Timpul de livrare al comenzilor este mai mic, ceea ce conduce la un grad sporit de satisfacție al clienților;
- Costurile de întreținere ale unui food truck sunt relativ mici;
Autorizațiile necesare pentru o rulotă fast- food
După ce înregistrezi afacerea la Registrul Comerțului trebuie să faci un dosar cu acte necesare obținerii autorizației de funcționare. Acestea sunt, în linii mari, cele necesare oricărui tip de business care folosește codul CAEN 5610, pentru restaurante, pizzerii, bufeturi sau alte tipuri de bucătării profesionale care pregătesc mâncare pentru livrare acasă și catering.
Autorizațiile necesare pentru deschiderea unui fast-food în 2022 au rămas aceleași ca și în anii precedenți. Iată ce autorizații și avize trebuie să obții ca să poți da drumul afacerii tale.
Ca să înregistrezi punctul de lucru și să-ți deschizi afacerea e nevoie să obții mai multe documente pe care să le depui pentru a primi autorizațiile DSV, DSP, autorizația ISU și pe cea de la primăria pe raza căreia funcționezi.
-
Autorizație DSV
Ca să obții autorizația sanitar-veterinară trebuie să întocmești un dosar cu acte care să ateste că ai contractat serviciile unor firme autorizate în diferite servicii necesare în această activitate și că angajații îndeplinesc condițiile legale. Dosarul pentru obținerea autorizației DSV trebuie să cuprindă:
- Copii de absolvire ale cursurilor de igienă ale angajaților;
- Contract deratizare și dezinfecție;
- Contract neutralizare deșeuri animale;
- Copii ale fișelor de aptitudini ale angajaților;
- Contract igienizare;
-
Autorizație DSP
Această autorizație este un document emis de Direcția de Sănătate Publică prin care se atestă faptul că solicitantul respectă toate normele de igienă, iar activitatea sa este în conformitate cu normele de igienă și sănătate publică.
-
Autorizație ISU
Pentru obținerea autorizației de la pompieri este necesară depunerea la dosar a unei copii a planului de evacuare de urgență care se eliberează după realizarea evaluării de risc, a unei copii a certificatului constatator efectuat de un electrician autorizat de ANRE și de copii ale certificatelor de conformitate și garanție ale stingătoarelor de incendii.
-
Autorizație primărie
Toate aceste acte și aprobările pe care le-ai obținut le vei depune la primăria de pe raza căreia vrei să deschizi punctul de lucru, ca să obții autorizația. Această etapă poate dura până la 30 de zile.
Ce trebuie să mai știi dacă vrei să-ți deschizi o afacere cu rulota fast-food
Obținerea autorizațiilor pentru deschiderea unei rulote fast-food poate să-ți dea ceva bătai de cap, dar dacă vrei ca lucrurile să meargă mai rapid poți să angajezi o firmă care să facă acest lucru.
Între timp, consultă-te cu un chef în privința meniului pe care vrei să-l pregătești și studiază ofertele pentru achiziționarea echipamentelor, ustensilelor și accesoriilor de care vei avea nevoie în bucătăria profesională. Se recomandă ca acestea să fie noi, ca să beneficiezi de garanție și mentenanță de la firma de la care le cumperi. Un alt avantaj al echipamentelor noi este că folosesc tehnologie de ultimă generație și sunt mai performante. Astfel de aparate te ajută să obții rezultate mai bune, să faci economie de energie și chiar pot suplini – într-o anumită măsură – deficitul de personal cu care se confruntă industria HoReCa.
Aparatele necesare pentru utilarea completă a unei rulote fast-food depind de meniul pe care-l stabilești împreună cu bucătarii.
Spre exemplu, dacă vrei să comercializezi sandvișuri calde vei avea nevoie de toastere, de grill-uri panini, eventual de un aparat electric pentru răzuire brânzeturi dure. Cuptoarele de pizza, mesele reci, presele profesionale de aluat, retinele, tăvile și multe alte accesorii sunt necesare pentru a comercializa pizza. Iar friteuzele, plitele și grill-urile sunt utile dacă ai un meniu clasic fast-food.
Toate aceste echipamente și accesorii le găsești pe Hendi.ro, producător prezent în România, dar și în alte state europene (Olanda, Austria, Polonia, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie și Grecia). Produse din materiale de cea mai bună calitate, la fabricile din Olanda sau din zone asiatice, cu design realizat de unii dintre cei mai renumiți designeri industriali ai momentului, aparatele, ustensilele și accesoriile de la Hendi îți garantează calitatea la cele mai accesibile prețuri. După ce obții autorizațiile pentru rulota fast-food, investește în echipamente de calitate. Acestea te vor ajuta să obții preparate spectaculoase cu mai puțin efort, iar la un moment dat, pot face diferența între produsele tale și cele ale concurenței.
1 Comentariu(i)
Cît mă costă deschiderea unui fastfooud in Rulotă cu toate autorizațile necesare?
Lasă un Comentariu