Cafenea mobilă

   Între afacerile din industria HoReCa, deschiderea unei cafenele mobile în rulotă comercială este un business în trend, considerat de mulți antreprenori o oportunitate de a face profit relativ repede. Cafeaua este o băutură care câștigă în popularitate, iar pandemia de coronavirus, cu toate restricțiile care au avut loc, nu a încetinit această tendință.

Cât de profitabilă este o cafenea în 2022?

Trendurile anului în acest domeniu sunt cel puțin interesante. Pune-te la curent cu ele, echipează-ți cafeneaua mobilă cu percolatoare și aparate de cafea performante și surprinde-ți clienții prin ideile inovatoare din domeniu și servire ireproșabilă, iar succesul nu va întârzia să apară.

Deși în comparație cu state precum Germania sau Italia consumul de cafea este relativ scăzut în România, pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, trendul actual este unul ascendent. Consumul de cafea a crescut ca volum în pandemie, iar tendința rămâne în continuare în aceeași direcție. Românii sunt din ce în ce mai doritori să guste sortimente noi de cafea și îi interesează ca aceasta să provină din surse sustenabile. Într-o piață care anul trecut era estimată la 1,66 miliarde de euro și care continuă să se aprecieze – nu cu valori mari, însă constante – să-ți deschizi o cafenea poate fi o excelentă idee de business, mai ales dacă vii pe piață cu o noutate. În funcție de valoarea investiției pe care poți să o faci poți să-ți deschizi o cafenea cu cafea to-go.

Trendul „coffee to go” s-a dezvoltat în pandemie, iar unele business-uri cu acest specific s-au bucurat de profit considerabil astfel încât pot extinde franciza și în afara granițelor României. Cât de profitabilă este o cafenea în 2022? Dacă vii cu o idee care să ofere o experiență nouă de consum clienților ai toate șansele ca în scurt timp să aduni „laurii” profitului.

Cum să transformi o cafenea într-o afacere extrem de profitabilă în 2022

În ultimii ani, creșterea puterii de cumpărare a populației, scăderea accizelor și accesul mai mare la informație au condus la o creștere a consumului de cafea în România, iar trendul se menține în continuare ascendent. Interesul pentru produs există, așadar tot ce trebuie pentru a transforma cafeneaua ta într-o afacere profitabilă este să fii cât mai atent la tendințele pieței și să încerci să oferi un grad mai mare de satisfacție consumatorului. Exemplul brandului 5 to go, care are una dintre cele mai accelerate creșteri din Europa, chiar și în timpul pandemiei dovedește că se poate!

Iată câteva strategii pe care le poți aplica pentru a crește gradul de profitabilitate al afacerii tale.

 • Fii atent la nevoile clientului
 • Atenția la nevoile clienților este absolut necesară nu numai într-o afacere de tip cafenea, ci în orice business ai deschide în industria HoReCa. Dacă vrei să ai succes, satisfacția clientului este cel mai important indicator pe care trebuie să-l ai în vedere.
 • Studiază trendurile din industria cafelei și gândește-te la metode de a le implementa. Spre exemplu, în acest an consumatorii de cafea sunt mai interesați ca niciodată de sortimente cât mai sănătoase de cafea, provenită din surse sustenabile. Include în meniul cafenelei varietăți de lapte vegetal pe care să-l folosești pentru frișcă, pentru că din ce în ce mai multe persoane renunță la consumul de lapte de origine animală. Pandemia de coronavirus a determinat omenirea de la un capăt la altul să fie mai atentă la produsele pentru creșterea imunității. Cu un simplu blender poți prepara o Coffee Smoothie care să aducă clienților mai multe beneficii: gustul savuros al cafelei într-o băutură consistentă, sănătoasă și hrănitoare.

Acesta sunt doar câteva exemple despre cât de ușor este să-ți adaptezi oferta la tendințele anului.

 • Folosește echipamente moderne, espressoarele nu trebuie să lipsească din dotarea cafenelei tale Dacă obiectivul tău pentru anul acesta este să-ți deschizi o cafenea, recomandarea noastră este dotarea acesteia cu echipamente moderne și performante. Acestea te vor ajuta să scurtezi timpul dedicat preparării băuturilor și gustărilor din meniul cafenelei, să obții rezultate foarte bune și să faci o economie de energie electrică, atât de necesară în actualul context al crizei energetice.

Echipamente necesare într-o cafenea mobilă:

 • aparat de cafea, expresor de cafea
 • percolator
 • sifoane și cartușe de frișcă
 • boiler
 • fierbătoare
 • storcător de fructe

În magazinele de specialitate găsești o gamă largă de utilaje profesionale pentru o cafenea mobilă.

Percolatoarele și aparatele de cafea au capacități diferite și sunt potrivite atât pentru cafenele mai mari, cât și pentru business-uri mai mici sau pentru birou. Sunt fabricate din oțel inoxidabil și sunt disponibile în modele cu un perete sau cu pereți dubli. Sunt aparate cu un consum redus de energie și foarte confortabile la utilizare. Au filtru de cafea încorporat, robinet antipicurare și sunt prevăzute cu termostate care permit reglarea temperaturii de la 0 la 100 grade Celsius. În oferta magazinelor de specialitate găsești aparate automate de cafea care-ți permit să prepari o gamă variată de tipuri de cafea doar printr-o simplă apăsare de buton.

Espressoarele profesionale la care poți programa până la 4 cafele pe grup sunt alte aparate care nu trebuie să lipsească din cafeneaua ta. Fă din cafenea un loc primitor Cafeaua este un prilej de socializare și e ideală când îți dorești o pauză sau un moment de răsfăț. Pentru că oamenii asociază cafeaua cu astfel de lucruri este absolut necesar pentru succesul business-ului tău să transformi cafeneaua într-un spațiu cât mai primitor.

Poți alege un design ultramodern sau unul cald și intim, cu accente retro. Lucrul acesta este mai puțin important atât timp cât mizezi pe bunul gust și oferi clienților o experiență care să-i surprindă și în același timp să îi încânte.

Autorizații și avize necesare pentru deschiderea unei rulote comerciale de tip cafenea

Demararea unei afaceri cu cafea, chiar și în rulotă este similară oricărei activități în alimentația publică, drept pentru care vei avea nevoie de o serie de autorizații necesare, mai ales dacă servești și alte produse pe lângă cafea. În general, orice activitate din HoReCa – iar cafeneaua este inclusă în această categorie – trebuie să respecte niște proceduri conform legii în vigoare. Chiar dacă este vorba despre un punct de lucru mobil, autorizațiile nu diferă foarte mult de unul fix, singura diferență fiind faptul că toate trebuie obținute de la primăria de sector unde este amplasată rulota. Există anumite diferențe între cerințele uneia sau alteia dintre primării, însă, în proporție de 90% actele sunt aceleași. Așadar, ca să-și deschizi o cafenea pe roți ai nevoie de următoarele documente:

 • Autorizație de funcționare de la primărie
 • Autorizație DSV
 • Autorizație DSP
 • Negație/autoriezație ISU
 • Pentru angajații la cafenea vei mai avea nevoie de medicina muncii/fișă de aptitudini, de cursuri de igienă autorizate și protecția muncii.

Cum să alegi locația potrivită?

Alegerea celei mai potrivite locații pentru cafenea este o parte importantă a succesului, ca în orice alt tip de afacere HoReCa. Este ideal să alegi ca spațiu pentru amplasarea rulotei o zonă în care estimezi că oamenii vor avea nevoie de răsfățul unei cafele sau al unei gustări, spre exemplu, în preajma unor clădiri de birouri, piețe sau într-un spațiu oarecum central. O cafenea într-o zonă rezidențială, unde oamenii se retrag în casele lor nu este o idee chiar atât de bună, chiar dacă oferta e atractivă.

Studiază bine mai multe zone, precum și profilul oamenilor care o tranzitează. Există o legătură strânsă între zona unde îți vei amplasa cafeneaua în rulotă și clienții pe care îi vei deservi, pentru că în funcție de aceștia îți vei construi meniul. Într-o zonă cu mulți corporatiști sau persoane care au călătorit frecvent în străinătate poți introduce, spre exemplu, mult mai multe sortimente de cafea gourmet și gustări rafinate, chiar mai piperate ca preț, pentru că știi sigur că va exista oferta. În zona unei gări, meniul cafenelei trebuie să acopere cerințele unui public de condiție medie.

Așadar, locația trebuie să fie într-o zonă cu un trafic pietonal intens, frecventată de persoane care sunt în drum spre serviciu sau cu alte treburi și care simt nevoia să facă o pauză pentru a se reîncărca cu energie sau pur și simplu să socializeze.

Oferă o varietate de produse

Un meniu diversificat poate fi un atu pentru cafeneaua ta. În ultima vreme, multe persoane aleg să lucreze într-un cafenea, așa că este un avantaj să incluzi în meniu sandvișuri sau alte preparate care necesită timp minim de pregătire. Clătitele sau wafe sunt gustări care merg perfect cu o ceașcă cu cafea.

Dotează-ți cafeneaua cu aparate pentru sandvișuri, toastere, aparate de wafe sau clătite. O ofertă diversificată va oferi clienților motive suplimentare de satisfacție și adesea poate face diferența între cafeneaua ta și cele ale competitorilor. Nu în ultimul rând, include în meniul cafenelei sortimente variate de cafea, fresh-uri de fructe sau ciocolată. O fântână de ciocolată oferă clienților cafenelei tale o modalitate absolut savuroasă de a se bucura de primele căpșune ale verii, spre exemplu.

Tendințele anului 2022 pentru cafenele

Pe Hendi.ro găsești râșnițe profesionale și multe alte accesorii pentru prepararea cafelei. Anul 2022 aduce destule noutăți și în industria comercializării cafelei, iar unele dintre ele sunt chiar surprinzătoare. Ne-am obișnuit să considerăm cafeaua băutura energizantă cu care ne începem ziua sau pauza de răsfăț de peste zi. În 2022 vom folosi cafeaua și pe post de băutură care ne ajută să fim în cea mai bună formă! Cafeaua cu colagen bună pentru piele, articulații și sistemul osos este un exemplu în acest sens. Alternativele vegetale de lapte câștigă tot mai mult teren încă de acum câțiva ani. Noutarea pe care o vom experimenta în 2022 va fi apariția unor noi sortimente, cum ar laptele de cartofi, spre exemplu. Și pentru că de doi ani pandemia de coronavirus încearcă nervii oamenilor de peste tot din lume, mulți antreprenori din domeniu oferă clienților o porție de cafea cu ingrediente adaptogene – un cappuccino cu ulei de CBD, spre exemplu. Așadar, dacă te întrebi cât de profitabilă este o cafenea în 2022, răspunsul este că există toate premisele care să-i asigure succesul.

Pune-te la curent cu trendurile, dotează-ți cafeneaua cu articole pentru cafea și accesorii de cea mai bună calitate, fă un plan de afaceri detaliat și pornește cu încredere pe acest drum, pentru că în opinia specialiștilor business-ul acesta este unul dintre cele favorizate în 2022.


imagine 3d design-milk.com