Patiserie mobilă

   Pentru un antreprenor aflat la început de drum, o rulotă comercială cu produse de patiserie este o oportunitate de afaceri care merită luată în considerație. Deși piața de profil pare suprasaturată de covrigi, merdenele și brânzoaice, situația din ultima perioadă, cel puțin a demonstrat că patiseriile au fost unele dintre business-urile care au rămas pe linia de plutire chiar și în perioada pandemiei.

În plus, costurile inițiale pentru demararea unei astfel de afaceri nu sunt foarte mari. Ai nevoie de o rulotă comercială și de echipamente de patiserie de cea mai bună calitate. Cu doar doi angajați poți să dai drumul la producție, iar dacă ai rețete inspirate, care se remarcă prin originalitate, cu siguranță oferta ta nu va trece neobservată de consumator.

Gândește în amănunt planul afacerii, iar dacă ai nevoie de ajutor pentru a trece de la idee la implementarea ei, apelează cu încredere la noi. Studiază piața echipamentelor de patiserie, ofertele de materie primă de calitate, testează și îmbunătățește rețetele, pune pe hârtie o strategie de promovare pe care perfecționeaz-o cu un profesionist în domeniu, cu alte cuvinte, ia în calcul tot ceea ce te-ar putea conduce la profitabilitate în cel mai scurt timp.

Ce autorizații ai nevoie pentru a deschide o patiserie mobilă

Autorizațiile de care ai nevoie ca să deschizi o patiserie sunt aceleași ca pentru o pizzerie sau cofetărie. Ca să-ți deschizi o patiserie ai nevoie de următoarele autorizații:

  • aviz de funcționare eliberat de primaria locală;
  • autorizația de funcționare sanitar-veterinară (DSV);
  • autorizația sanitară de funcționare (DSP);
  • autorizație sau negație ISU;
  • obținerea licenței de fabricație pentru produsele comercializate;

În afara acestor autorizații, mai trebuie încheiate contracte pentru salubritate, să realizezi teste de sanitație și să închei un contract cu un laborator de siguranța alimentelor pentru analiza prin rotație a produselor comercializate.

Spațiul minim necesar pentru o patiserie mobilă

Patiseria este o afacere avantajoasă din mai multe puncte de vedere: permite adaptarea rapidă a ofertei, presupune un buget inițial mic și nu este nevoie nici de un spațiu de funcționare extins. Acesta trebuie să fie însă unul adecvat, care să poată fi amenajat respectând fluxul de producție și legislația în domeniu. Trebuie luat în calcul spațiul de depozitare și cel de producție propriu-zisă, unde fiecare echipament de patiserie să aibă un loc dedicat. Astfel, pentru a demara o afacere cu produse de patiserie spațiul de care e nevoie este de aproximativ 16-19 m², acest spațiu poate fi găsit în rulotele comerciale de 7 sau 8 m. 

Lista de echipamente, ustensile și accesorii necesare într-o patiserie

Echipamentele, ustensilele și accesoriile pentru patiserie reprezintă nu doar un ajutor în procesul de producție, ci sunt un factor care-ți pot crea un avantaj și asigura succesul afacerii. Prin dotarea patiseriei cu utilaje și accesorii de ultimă generație poți să prepari rețete dintre cele mai sofisticate, timpul de lucru este eficientizat, iar costurile cu mentenanța scad. Față de utilarea unui restaurant, pentru buna funcționare a liniei de producție dintr-o patiserie nu sunt necesare chiar atât de multe echipamente. Investește în calitate și vei observa diferența!

Iată care sunt echipamentele, ustensilele și accesoriile necesare într-o patiserie.

  • Cuptor patiserie

Unul dintre echipamentele de bază ale unei patiserii de succes este cuptorul profesional cu convecție. Fie că este dotat cu funcții de umidificare sau convecție cu aburi, un astfel de echipament inovator va face diferența de calitate între produsele din patiseria ta și altele care nu au astfel de utilaje. Un cuptor de patiserie fabricat după o tehnologie de ultimă generație te ajută să prepari rapid, să coci uniform și să faci și economie de energie. Cele mai pretențioase rețete îți ies impecabil gătite la cuptoarele de patiserie cu convecție. Alege un model potrivit nevoilor tale, cu 4, 7 și până la 12 tăvi, care îți permit să coci rapid, în cele mai bune condiții o cantitate mare de produse de patiserie. Dispui de mai multe elemente de încălzire, care se pot folosi pe rând, pentru coacere sau rumenire. Și ești întotdeauna sigur că produsele sunt gătite perfect și mult mai repede decât la un cuptor obișnuit, pentru că ventilatoarele reversile distribuie aerul cald pe toată suprafața tăvilor. În plus, cuptoarele de patiserie se pot folosi în condiții de maximă siguranță, se curăță ușor și sunt foarte economice în ce privește consumul de energie.

  • Malaxoar

Malaxoarele pot fi folosite intensiv, au panou digital de comandă și sunt dotate cu mai multe viteze.  Funcționarea optimă a liniei de producție dintr-o patiserie nu poate fi concepută fără un malaxor de cea mai bună calitate. Acest utilaj te ajută să amesteci, să bați și să frămânți ingredientele ca să obții un aluat perfect pentru produsele pe care le prepari în patiseria ta. Totul este gata într-un timp record și vei aprecia economia de efort și eficientizarea timpului de lucru. 

  • Arzătoare pentru Creme

Arzătorul profesional este un alt echipament indispensabil unei patiserii. Crema de zahăr ars sau Creme Brulee, unul dintre cele mai apreciate deserturi, nu se poate prepara fără un astfel de dispozitiv. Arzătoarele profesionale te ajută să obții crusta delicioasă a acestor prăjituri într-un mod foarte simplu. Sunt aparate care pot fi folosite din orice unghi, chiar și cu susul în jos, fără ca flacăra să pâlpâie. Se aprind printr-o simplă apăsare pe buton și sunt reîncărcabile. După ce butelia se golește poți să o înlocuiești foarte simplu.

  • Dospitoare

Multe rețete de patiserie cer dospirea aluatului. Aceasta este o etapă esențială pentru pâine, cozonaci, dar și alte produse de patiserie, care trec prin două rânduri de dospire. Ca să realizezi această operațiune în cele mai bune condiții, apelează la un dospitor profesional. Dospirea în echipamente profesionale se realizează în cele mai bune condiții, pentru că aluatul are parte de căldura necesară, dar și de umiditate asigurată prin recipientul special de apă.

  • Ustensile ornare

Fursecurile cu cremă, foietajele cu vanilie sau ciocolată și alte delicii specifice unei patiserii nu se pot umple sau orna în cel mai creativ mod fără ustensile adecvate.

Pe lângă echipamentele și utilajele de mari dimensiuni, accesoriile de patiserie pot face adesea diferența între produse la cele mai înalte standarde și altele doar reușite. Accesoriile potrivite ușurează munca în patiserie, o fac mai rapidă și conduc la obținerea unor rezultate net superioare. O rolă de perforare, spre exemplu, te ajută să obții un grilaj perfect și apetisant pentru plăcintele cu fructe, iar cu tăietorul de plăcinte și torturi obții porții egale în doar două secunde. Saleurile cu o formă impecabilă sunt gata în doar câteva clipe cu tăietorul de aluat din oțel inoxidabil.

Fabricate din inox, aluminiu sau porțelan, rezistente, ușor de curățat, formele de patiserie sunt disponibile pe Hendi.ro într-o mare varietate de modele: tip inel, pătrate sau dreptunghiulare, cu formă de baba, de ramă, forme pentru dariole, pateuri sau checuri. Sucitoare modele profesionale, din inox sau silicon, cu înveliș antiaderent, cuțite de patiserie, pensule, spatule sau vase ramekine, din porțelan ultrarezistent, chiar și la o temperatură de 600°C. Recomandăm Hendi.ro unde găsești ustensile și echipamente de patiserie pentru afacerea ta.