Rulota comercială fast food

   Afacerile de tip street food înregistrează un trend ascendent la noi în țară. Pentru tot mai multe persoane timpul a devenit cea mai prețioasă „marfă”, iar din această cauză, mese importante ale zilei, ca micul dejun și prânzul ar deveni opționale dacă nu ar exista variantele catering sau street food. În acest condiții, rulota fast food este o afacere ieftină și profitabilă, cu avantaje evidente. 

Avantajele rulotei fast food

   În străinătate, așa-numitele „food trucks”, rulotele fast food, sunt o prezență obișnuită în orașe. De câțiva ani, afacerea a început să se dezvolte și la noi în țară, oferind nu doar produse fast food clasice, ci acoperind și zone de nișă (mâncare cu diverse specificuri, vegetariană etc). Pe lângă marile clădiri de birouri, în piețe, parcuri, la diverse festivaluri, clienții s-au obișnuit să încerce oferta diversificată a rulotelor fast food, o investiție care poate aduce antreprenorilor profit important dacă sunt respectate anumite reguli. Iată care sunt cele mai importante avantaje ale acestui tip de business.

Între principalele avantaje ale unui fast food mobil se numără:

  • Punctul de activitate poate fi schimbat, dacă se estimează că într-o altă zonă există vad comercial mai bun;
  • Odată cu reamplasarea rulotei comerciale poate fi adaptat și meniul preferințelor noilor clienți. O ofertă bogată înseamnă mai multe șanse de câștig;
  • Pentru deschiderea unui fast food mobil nu este necesară o investiție atât de mare ca într-un restaurant, pentru că numărul preparatelor din meniu este mult mai mic;

Afacerea poate demara cu un buget redus

   Față de investiția într-un restaurant, afacerea cu o rulotă fast food poate demara cu un buget redus. Investiția inițială poate ajunge la 20.000 de euro, sumă care poate fi recuperată în cel mult un an. Această investiție include bugetul pentru achiziționarea rulotei (de la 10 la 17.000 euro), bugetul pentru achiziționarea echipamentelor necesare, chetuielile cu înmatricularea autovehicului și obținerea autorizației și bugetul pentru procurarea materiei prime pentru produsele fast food.

Mobilitate maximă, șanse mari de profit

   Locul amplasării rulotei este unul dintre factorii care contribuie la succesul afacerii. Ideal este să fie o zonă de birouri, aglomerată, frecventată de persoane ocupate, dornice să rezolve problema mesei cumpărând produse fast food.

   Rulota nu poate fi amplasată oriunde, ci doar respectând legislația rutieră în vigoare. Însă faptul că o rulotă fast food asigură mobilitate afacerii este deja un avantaj important. Antreprenorii se pot orienta spre târgurile organizate frecvent în marile orașe sau pot lua parte la diversele evenimente care se organizează.

   Dacă vadul comercial scade într-o anumită zonă, antreprenorul își poate muta afacerea într-un alt loc, mai profitabil.

Un business cu cheltuieli reduse

   Spre deosebire de un restaurant, rulota fast food este un business cu cheltuieli reduse. Nu este necesar un număr mare de angajați – cel puțin la început - și adesea acest tip de afacere este un start-up de familie sau între prieteni. Echipamentele necesare dotării bucătăriei sunt mult mai puține decât cele dintr-un restaurant, așadar și investiția este mai mică.

   O greșeală pe care o fac mulți antreprenori din acest domeniu este să investească în echipamente de care ulterior nu mai au nevoie. O rulotă de tip fast food trebuie să aibă un meniu atrăgător pentru diferite profiluri de clienți, să păstreze anumite oferte specifice, dar să aibă capacitatea de a-și reînnoi oferta. Astfel, echipamentele din dotarea bucătăriei trebuie alese cu mare grijă, urmând direcțiile din planul de afacere. Alegerea furnizorilor de materii prime și a personalului care asigură mentenanța rulotei trebuie făcută cu grijă, pentru că și de aceste mici detalii depinde succesul afacerii. Cum alegi cea mai potrivită rulotă? Achiziționarea rulotei comerciale este cea mai mare investiție a unui astfel de tip de afacere. Aceasta trebuie să fie dotată cu echipamentele necesare preparării produselor și păstrării semipreparatelor și cu instalații de apă potabilă și de colectare și evacuare a apei uzate. Dacă aceste cerințe nu sunt îndeplinite, nu va fi obținut Avizul sanitar, iar afacerea nu poate demara. Așadar, la achiziționarea rulotei trebuie să ne asigurăm că aceasta are dotările menționate mai sus, dar și generator electric, sistem de ventilație și de iluminat interior și exterior.

Cum alegi cea mai potrivită rulotă?

   Achiziționarea rulotei comerciale este cea mai mare investiție a unui astfel de tip de afacere. Aceasta trebuie să fie dotată cu echipamentele necesare preparării produselor și păstrării semipreparatelor și cu instalații de apă potabilă și de colectare și evacuare a apei uzate. Dacă aceste cerințe nu sunt îndeplinite, nu va fi obținut Avizul sanitar, iar afacerea nu poate demara. Așadar, la achiziționarea rulotei trebuie să ne asigurăm că aceasta are dotările menționate mai sus, dar și generator electric, sistem de ventilație și de iluminat interior și exterior.

Rulotă nouă sau second hand?

   Decizia de a achiziționa o rulotă nouă sau una second hand depinde de bugetul antreprenorului. Diferențele de preț sunt semnificative. Pe piață există rulote second hand, dotate corespunzător, cu prețuri începând de la 7000 euro. Rulota și echipamentul necesar desfășurării activității, ambele second hand vor însemna o investiție de aproximativ 9000 euro. La acestea se adaugă costurile unui generator, adică încă 1200 euro. În cazul în care se dorește achiziționarea unei rulote noi, dotate cu aparatură la prima mână costurile se ridică la aproape 20.000 euro.

    O rulotă second hand poate fi o soluție pentru cei care pornesc la drum cu un buget restrâns, dar trebuie ținut cont de faptul că mentenanța echipamentelor și costurile cu reparațiile s-ar putea să fie mai mari decât în cazul unei rulote dotate cu aparatură nouă.

Dotări necesare în bucătărie

   Dacă rulota nu este echipată cu dotările corespunzătoare, trebuie achiziționate echipamentele necesare, în funcție de meniul care se dorește a fi preparat. În linii mari, acestea sunt:

  • cuptoare cu microunde profesionale;
  • friteuze profesionale;
  • grilluri și încălzitoare cârnați;
  • aparate kebab și shaorma;
  • hote profesionale;
  • vitrine de prezentare;
  • vitrine calde și reci pentru alimente și băuturi;
  • aparat pentru hot-dog;
  • tigaie electrică;
  • aparate pentru waffles și clătite;
  • oală electrică pentru orez;

Domenii pentru afacerile pe roți:

  • Kebap
  • Shaorma
  • Grill
  • Pizza
  • Gogoșerie
  • Tacos
  • Buritos
  • Berărie
  • Cafenea
  • Înghețată
  • Sucuri
  • Patiserie
  • Popcorn
  • Clătite, Waffles
  • Brânzeturi
  • Carmangerie
  • Pescărie
  • Sucuri
  • Presă mobilă pentru fructe
  • Curățătorie


Cum obții autorizația de funcționare a unei rulote fast food?

   Afacerea trebuie înregistrată la Registrul Comerțului folosind codul CAEN corespunzător. Acesta este 5610, care include activități precum: restaurant, bufete expres, restaurant fast – food, pizzerie, unităţi de alimentaţie care servesc pentru acasă, vânzători ambulanţi la tonete de îngheţată, cărucioare mobile care vând mâncare, prepararea hranei la standuri în pieţe.

   Autorizația de funcționare a rulotei fast food se obține de la primăria pe raza căreia se află rulota în acel moment. Actele firmei împreună cu solicitarea se depun la primărie, iar în termen de câteva săptămâni va fi efectuat controlul de autorizație. Antreprenorul va trebui să aibă pregătite mai multe tipuri de contracte și să fie îndeplinite anumite proceduri:

  • contractele de salubrizare,
  • medicina muncii de un laborator autorizat;
  • procedurile DDD, autocontrol, igiena etc; cursuri de igiena pentru angajati, diploma bucatarului etc.
  • spatiul amenajat, finisat și utilat conform specificului activității

În urma acestor controale va fi eliberată autorizația de funcționare.

Fluxul tehnologic într-un fast-food

   Fluxul tehnologic într-un fast-food trebuie să respecte aceeași schemă care se aplică și într-un restaurant. Diferența constă în faptul că materiile prime folosite la prepararea produselor fast-food sunt, în general, congelate sau semi-preparate. Specificul unui astfel de tip de restaurant constă tocmai în faptul că mâncarea se gătește pe loc, în doar câteva minute.

   Prin respectarea schemei unui flux tehnologic corect în fast-food se urmărește eficientizarea activității și respectarea normelor de igienă alimentară. Fluxul tehnologic într-un fast-food trebuie să țină cont de zonele de recepție a produselor, de depozitare a materiilor prime, de zona de operații preliminare, de gătire, de montare a preparatelor și servire. Spațiile de spălare a recipientelor și ustensilelor trebuie să fie clar delimitat. De asemenea, se va evita încrucișarea circuitului materiilor prime cu deșeurile sau a alimentelor crude cu cele gătite.

Cum obții fonduri europene pentru afacerea ta?

   Pentru obținerea fondurilor europene trebuie selectat programul potrivit. Apelarea la o firmă de consultanță în domeniu este o idee bună, pentru că uneori mii de solicitanţi concureză pentru suma alocată. Proiectul care va fi depus trebuie redactat respectând criterii ferme, conform ghidul solicitantului. Aprobarea proiectului este precedată de o evaluare şi de o analiză amănunţită a cererii de finanţare, iar în cazul în care este aprobată se semnează contractul și se urmărește implementarea lui cu respectarea strictă a angajamentelor făcute în proiect.

   Chiar dacă nu se merge pe varianta obținerii de fonduri europene, rulota fast food este o afacere care aduce profit într-un timp relativ scurt, cu un meniu atractiv, bucătari creativi și echipamente performante.

Accesează hendi.ro pentru a te inspira în afacerea ta!